Prezentare generala Skoda ENYAQ

Familia ŠKODA iV a automobilelor electrificate are un nou membru. ŠKODA ENYAQ iV este primul SUV electric construit pe baza platformei modulare moderne MEB (inițialele vin de la expresia germană Modularer ElektroBaukasten, însemnând Kit Electric Modular). Această platformă a fost dezvoltată special pentru autovehiculele electrice. Dispunând de platforma MEB, SUV-ul ENYAQ iV are baterii litiu-ion integrate în față, între punți. Astfel, autoturismul are centrul de greutate situat foarte jos, ceea ce însemnă și manevrabilitate excelentă și siguranță ridicată.


Autonomia și timpii de încărcare (adică valorile probabil cele mai atent verificate la achiziția automobilelor electrice) se numără printre cele mai bune din clasă. Acest model are o autonomie de 510 km conform ciclului WLTP de testare și poate încărca bateria de la 5% la 80% din capacitate în circa 38 de minute*, în funcție de mărimea bateriei. ENYAQ iV rămâne totodată fidel valorilor tradiționale ale mărcii, ce au convins deja milioane de clienți în jurul globului, oferind spațiu generos, soluții Simply Clever și un raport valoare/preț irezistibil.

ENYAQ iV este disponibil cu trei variante de capacitate a bateriei, ceea ce corespunde și unor puteri diferite ale automobilului. De aceea, bateria aleasă de client va afecta autonomia autoturismului și capacitatea bateriei, precum și specificațiile privind performanțele (accelerarea de la 0 la 100 km/h).


Versiune 50 /60 / 80
Capacitatea bateriei 55 kWh / 62 kWh / 82 kWh
Autonomia 340 km / 390 km / 510 km
Putere max. 109 kW / 132 kW / 150 kW
Cuplu max. 220 Nm / 310 Nm / 310 Nm
Accelerare 0–100 km/h 11.4 s / 8.9 s / 8.7 s
Viteza maximă 160 km/h / 160 km/h / 160 km/h

Bateria de înaltă tensiune este supusă unui stres mai mare când transferă electricitate și se încălzește. Cu cât puterea de descărcare este mai mare, cu atât mai mare e stresul exercitat asupra bateriei și cu atât bateria se încălzește mai tare. Acesta este parțial cauza pentru care viteza maximă a modelului ENYAQ iV este limitată la 160 km/h. Această viteză este suficientă pentru a conduce în siguranță pe autostradă și asigură stabilitate la descărcarea bateriei, menținându-i totodată o durată mare de viață.

La ENYAQ iV sunt instalate trei tipuri de baterii. Carcasele bateriilor au în toate cazurile aceleași dimensiuni exterioare și diferă doar prin intensitatea modulelor lor. Un modul este compus din 24 de celule. O celulă, ce are forma unei plăcuțe de aluminiu, are sarcina electrică de 78 Ah și greutatea de 1.073 grame.
ENYAQ iV 50 este proiectat pentru o baterie cu opt module și capacitatea de 55 kWh.

ENYAQ iV 60 are un modul adițional și capacitatea de 62 kWh.

ENYAQ iV 80 are 12 module și capacitatea de 82 kWh.