SUPERB iV este pus in miscare de un motor pe benzină 1,4 TSI și de un motor electric , în trei feluri diferite, adaptate la modul de condus ales. Alături de modurile de condus cunoscut deja de la Driving Mode Select, utilizatorii pot selecta acum și:

E-mode:

Acest mod este utilizat pentru propulsia exclusiv electrică. Mașina pornește întotdeauna în acest mod (observație: acest mod nu poate fi utilizat dacă temperatura exterioară scade sub -10 °C), în condițiile în care bateria este suficient încărcată. Aceasta înseamnă că utilizatorii au opțiunea de a porni cu propulsia electrică, astfel încât să nu fie eliberate particule nocive în atmosferă. Autonomia în acest mod este de 47,2 – 61,9 km și viteza maximă este de 140 km/h.

Modul SPORT:

Acest mod este utilizat pentru a conduce sportiv, făcând uz de puterea maxim posibilă a motorului pe benzină și a motorului electric. Adițional, acest mod este în conexiune directă cu setările sport ale Driving Mode Select. În acest mod, puterea totală a sistemului este de 160 kW, iar cuplul maxim de 400 Nm. Viteza maximă este de 224 km/h.

Modul hibrid:

Acest mod face uz de ambele motoare simultan. Acestea sunt comutate automat de unitatea de comandă, în urma evaluării situației de mers.

Bateria litiu-ion de 13 kWh, cu o greutate de 135 kg, este instalată sub scaunele din spate. Este suficientă energie pentru a parcurge 47,2 – 61,9 km în modul pur electric, conform WLTP. Bateria poate fi încărcată de la priză, de la wallbox sau când mașina este în mișcare și motorul cu ardere internă este activ sau prin recuperarea energiei de frânare.

Funcțiile principale ale bateriei de tracțiune sunt de a stoca energie pentru antrenarea motorului electric, de a acumula energie în timpul recuperării și de a furniza energie pentru încălzire și compresorul de aer condiționat.

Propulsia pur electrică este asigurată de motorul electric care a fost integrat direct între motorul cu ardere internă și cutia de viteze. Motorul electric este separat de cel cu ardere internă cu un ambreiaj, ceea ce permite condusul fără motor electric. Acest motor se remarcă în mod deosebit prin eficiența sa. Motorul electric de la ŠKODA SUPERB iV are o putere maximă de 85 kW, cuplul maxim de 330 Nm și turații de până la 7.000 rpm. Este un motor electric sincron trifazat cu magnet permanent.

SUPERB iV poate fi încărcat doar în curentul alternativ. La acest model nu este disponibilă opțiunea de încărcare rapidă în curent continuu. SUPERB iV poate fi încărcat în mai multe feluri:

De la o priză casnică

Durează aproximativ 5 ore să încărcați mașina de la o priză casnică obișnuită, de 230 V.

De la un wallbox

Durează aproximativ 3 ore și 30 de minute pentru a încărca bateria de la un wallbox de 3,6 kW.

Încărcarea prin intermediul motorului cu ardere internă

Bateria poate fi de asemenea încărcată de către motorul cu ardere internă. Avantajul oferit de această soluție este că bateria poate fi încărcată până la nivelul necesar fără să fie nevoie ca mașina să fie oprită și conectată la o priză. Șoferul poate controla nivelul de încărcare a bateriei prin intermediul motorului cu ardere internă din Driving Mode Select, selectând modul hibrid „manual”.

Încărcarea prin recuperarea energiei de frânare

Energia recuperată este stocată în bateria litiu-ion pentru a fi ulterior utilizată, de ex. pentru antrenarea mașinii cu sistemul electric de propulsie. În condiții ideale, recuperarea poate fi folosită pentru a recupera până la 30% din energia necesară pentru a antrena mașina.

SKODA SUPERB iV
Tagged on: